VIII Taller Internacional “Universidad, Seguridad y Soberanía Alimentaria”. "ALI"

Simposio 5. Universidad, conocimiento e innovación para el desarrollo sostenible.

ALI

VIII Taller Internacional “Universidad, Seguridad y Soberanía Alimentaria”.

ALI-006. ADITIVO MICROBIANO ECUATORIANO PARA CONTRIBUIR A LA SEGURIDAD Y SOBERANIA ALIMENTARIA DEL PAÍS

Resumen

Universidad 2024

Simposio 5. Universidad, conocimiento e innovación para el desarrollo sostenible

VIII Taller Internacional “Universidad, Seguridad y Soberanía Alimentaria”

ADITIVO MICROBIANO ECUATORIANO PARA CONTRIBUIR A LA SEGURIDAD Y SOBERANIA ALIMENTARIA DEL PAÍS

ECUADORIAN MICROBIAL ADDITIVES TO CONTRIBUTE FOR SEGURITY AND FEED SOVEREIGNTY OF THE COUNTRY

Ing. Mg. Jorge Ricardo Guerrero López, e-mail: jr.guerrero@uta.edu.ec

Gabriela Gamboa

Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Técnica de Ambato (UTA). Sector Querochaca. Cevallos, Ecuador

Resumen

En sector apropecuario del Ecuador se emplean los antibióticos promotores del crecimiento de pollos de engorde, a pesar de las desventajas que produce esta práctica. De ahí que desde hace una década la Universidad Técnica de Ambato, específicamente profesores, investigadores y estudiantes de la Facultad de Ciencias Agropecuarias, trabajan en la obtención y evaluación de un aditivo microbiano autóctono destinado a la producción de pollos de engorde. Aditivo que propicie una mejora en la salud de las aves, el incremento de las producciones, la calidad de las carnes y, por ende, contribuya a garantizar la seguridad y soberanía alimentaria de la población. Las investigaciones mencionadas se realizaron de conjunto con otras universidades nacionales y extranjeras, lo que posibilitó el fortalecimiento e incremento de las capacidades y conocimientos de los recursos humanos involucrados. Las actividades desarrolladas, también, tuvieron un decisivo impacto social, fundamentalmente en la realización de ejercicios de culminación de estudios, informes de proyectos de investigación y divulgación de sus resultados. Por tanto, el objetivo del presente trabajo es destacar el impacto del desarrollo de un aditivo microbiano ecuatoriano, que se destina a la producción de pollos de engorde y contribuye a garantizar la seguridad y soberanía alimentaria del país.

Palabras clave: avicultura, salud animal, bacterias lácticas, levaduras, probiótico

Abstract

In the agricultural sector of Ecuador, antibiotics as promote the growth of broilers are used, despite the disadvantages that this practice produces. Hence, for a decade, the Technical University of Ambato, specifically professors, researchers and students of Agricultural Science Faculty, have been working on obtaining and evaluation an autochthonous microbial additive for broilers production. Additive, that promotes an improvement in birds’ health, the increase in production, the meat quality and, therefore, contributes to guaranteeing the security and food sovereignty of the population. The aforementioned researches were carried out jointly with national and foreign universities, which made possible the strengthening and increase of capacities and knowledge of human resources involved. Also, the activities carried out had a decisive social impact, fundamentally in the execution of exercises of grade studies, research projects reports and dissemination of their results. Therefore, the objective of this paper is to highlight the impact of the development of an Ecuadorian microbial additive, which are used for broilers production and contribute to guaranteeing the country's food security and sovereignty.

Key words: broilers production, animal health, lactic acid bacteria, yeast, probiotics

Introducción

La carne de pollo se considera vital para la dieta de los ecuatorianos y forma parte de la canasta básica familiar. De ahí que la gran demanda de este producto, también asociada con su costo, influya en el crecimiento acelerado del sector avícola en el país.

Al igual que en otros países de Latinoamérica, en los sistemas ecuatorianos de producción de pollos de engorde se emplean los antibióticos promotores del crecimiento que se encuentran restringidos o prohibidos en Estados Unidos y la Comunidad Europea. Por tanto, las universidades vinculadas al sector productivo han potenciado las investigaciones relacionadas con la obtención y evaluación de aditivos zootécnicos como alternativas al uso de los antibióticos promotores del crecimiento. Entre los aditivos más estudiados se destacan los microbianos, formados por cultivos puros y mixtos de bacterias y levaduras (Díaz 2014). Esta línea de investigación se encuentran en correspondencia con la estrategia de desarrollo del país hasta el año 2030, que potencia la producción nacional de alimentos destinados a la nutrición del pueblo y la reducción o sustitución de importaciones con el aprovechamiento al máximo de los recursos nacionales. La actividad anterior contribuye así, de forma sostenible y amigable con el ambiente, a garantizar la seguridad y soberanía alimentaria del país.

Con relación a lo expuesto previamente, profesores, investigadores y estudiantes de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Ambato, Ecuador, trabajan en el desarrollo de un aditivo microbiano autóctono, que propicie una mejora en la salud de las aves, el incremento de las producciones, la calidad de las carnes y, por ende, contribuya a garantizar la seguridad y soberanía alimentaria de la población. De ahí que el objetivo del presente trabajo es resaltar los resultados más significativos de la las investigaciones realizadas por el colectivo.

Desarrollo

A continuación, se exponen los principales resultados de la obtención y evaluación de un aditivo microbiano ecuatoriano para la producción de pollos de engorde, que se han conducido desde hace más de una décadas de conjunto con otras entidades nacionales y extranjeras.

El aditivo microbiano es un fermentado de 48-72 h, ácido (pH 3.5-4.0), de color pardo rojizo y olor agradable, rico en bacterias ácido lácticas, levaduras, ácidos orgánicos y otros metabolitos de la fermentación, que posteriormente se mezcla con harina de afrecho y se seca para facilitar su conservación, manipulación y aplicación en los sistemas de alimentación de los pollos de engorde. Este aditivo se caracterizó, química y microbiológicamente, y se evaluó la respuesta de pollos Cobb 500 y Ross 308 al incluirlo en la dieta, en comparación con antibióticos promotores del crecimiento u otros aditivos microbianos comerciales.

Una de las investigaciones consistió en la evaluación de tres dosis del aditivo microbiano autóctono (0,1; 0,2 y 0,3 %) en la crianza de pollos Ross 308 (Gamboa 2014). Como principales resultados se obtuvo que el comportamiento de las variables ganancia de peso de las aves y conversión alimenticia, fluctuaron según la edad de los animales (15, 36 y 50 d) y las dosis en estudio. Al final del ciclo de crianza, los valores de estos indicadores fueron mejores en el grupo tratado con 0,2 % del aditivo respecto al control (0%). De forma similar, el número de animales muertos y, por ende, el porcentaje de mortalidad fue menor en los grupos tratados con el aditivo. El análisis económico indicó un incremento de los ingresos por la venta de carne (kg) y, a su vez, del beneficio bruto al aumentar la dosis aplicada.

En otro estudio, se comparó la respuesta de pollos Cobb 500 tratados con el aditivo microbiano (0,2%) y antibióticos comerciales promotores del crecimiento (Virginiamicina, Enramicina y Sulfato de Colistina). En este caso, Escobar (2017) demostró que no existían diferencias para los indicadores pesos vivo, ganancia de peso, conversión alimenticia y porcentaje de mortalidad entre los grupos de aves. Además, obtuvo la mejor relación beneficio/costo con la aplicación del aditivo microbiano.

Por su parte, la actividad probiótica del aditivo autóctono (0,2 %) se comparó en pollos Ross 308 con tres cultivos comerciales, mixtos y multiespecies (González 2016). En esta investigación, se monitorearon los indicadores productivos durante la crianza y se evaluó el efecto de los aditivos en la salud intestinal de las aves. Se demostró que el empleo del aditivo autóctono ofrece ventajas en cuanto a la ganancia de peso, conversión alimenticia, Índice de Eficiencia Europea y Utilidades. No se encontraron diferencias en cuanto a la altura y ancho de las vellosidades del intestino, así como en la profundidad de la Cripta de Lieberkühn.

De forma general, los resultados de las actividades investigativas tuvieron un importante impacto científico-tecnológico y socio-económico. Estos exponen el potencial del aditivo ecuatoriano en desarrollo y los beneficios que ofrece su aplicación en la producción de pollos de engorde; permitieron la formación de capital humano y el intercambio de conocimientos entre investigadores nacionales e internacionales; la divulgación de la información generada a través de trabajos de graduación y participación en eventos nacionales e internacionales; así como contribuir al aumento de la disponibilidad de proteína animal, lo que a su vez contribuye al plan de seguridad y soberanía alimentaria del país.

Conclusiones

• El aditivo microbiano ecuatoriano en desarrollo juega un importante papel en la producción de pollos de ceba y, consecuentemente, en la disponibilidad de proteína animal de alta calidad para contribuir a la demanda de la población ecuatoriana.

• El aditivo en desarrollo propicia beneficios económicos para el sector avícola del Ecuador y su producción a mayores volúmenes generaría impactos significativos al país.

Referencias bibliográficas

Díaz, B.L. 2014. Evaluación de residuos agrícolas post cosecha en ensilajes inoculados con preparados microbianos nativos para alimentación de vacas lecheras en Ecuador. PhD. Tesis. Universidad Agraria de La Habana-Instituto de Ciencia Animal, Mayabeque, Cuba. 189 p.

Escobar, J.E. 2017. Evaluación de un cultivo microbiano como promotor del crecimiento en pollos de engorde. Tesis de graduación. Ambato, Ecuador. 74 p.

Gamboa, D.G. 2014. Adición de un cultivo microbiano casero en la dieta de pollos parrilleros. Tesis de graduación. Ambato, Ecuador. 89 p.

González, I.R. 2016. Evaluación de probióticos sobre los índices productivos y la morfometría de las vellosidades intestinales en pollos de engorde. Tesis de graduación. Ambato, Ecuador. 72 p.


Abstract

University 2024

Symposium 5. University, knowledge and innovation for sustainable development

VIII International Workshop “University, Security and Food Sovereignty”

ECUADORIAN MICROBIAL ADDITIVE TO CONTRIBUTE TO THE COUNTRY'S FOOD SECURITY AND SOVEREIGNTY

ECUADORIAN MICROBIAL ADDITIVES TO CONTRIBUTE FOR SECURITY AND FEED SOVEREIGNTY OF THE COUNTRY

Eng. Mg. Jorge Ricardo Guerrero López, e-mail: jr.guerrero@uta.edu.ec

Gabriela Gamboa

Faculty of Agricultural Sciences, Technical University of Ambato (UTA). Querochaca Sector. Cevallos, Ecuador

Summary

In the agricultural sector of Ecuador, antibiotics that promote the growth of broiler chickens are used, despite the disadvantages that this practice produces. Hence, for a decade the Technical University of Ambato, specifically professors, researchers and students from the Faculty of Agricultural Sciences, have been working on obtaining and evaluating an indigenous microbial additive intended for the production of broiler chickens. Additive that promotes an improvement in the health of birds, an increase in production, the quality of meat and, therefore, contributes to guaranteeing the food security and sovereignty of the population. The aforementioned research was carried out jointly with other national and foreign universities, which made it possible to strengthen and increase the capabilities and knowledge of the human resources involved. The activities carried out also had a decisive social impact, mainly in the completion of study completion exercises, research project reports and dissemination of their results. Therefore, the objective of this work is to highlight the impact of the development of an Ecuadorian microbial additive, which is intended for the production of broiler chickens and contributes to guaranteeing the country's food security and sovereignty.

Keywords: poultry farming, animal health, lactic bacteria, yeasts, probiotic

Abstract

In the agricultural sector of Ecuador, antibiotics to promote the growth of broilers are used, despite the disadvantages that this practice produces. Hence, for a decade, the Technical University of Ambato, specifically professors, researchers and students of Agricultural Science Faculty, have been working on obtaining and evaluation an autochthonous microbial additive for broilers production. Additive, that promotes an improvement in birds' health, the increase in production, the meat quality and, therefore, contributes to guaranteeing the security and food sovereignty of the population. The aforementioned researches were carried out jointly with national and foreign universities, which made possible the strengthening and increase of capacities and knowledge of human resources involved. Also, the activities carried out had a decisive social impact, fundamentally in the execution of exercises of grade studies, research projects reports and dissemination of their results. Therefore, the objective of this paper is to highlight the impact of the development of an Ecuadorian microbial additive, which are used for broilers production and contribute to guaranteeing the country's food security and sovereignty.

Key words: broilers production, animal health, lactic acid bacteria, yeast, probiotics

Introduction

Chicken meat is considered vital for the diet of Ecuadorians and is part of the basic family basket. Hence, the great demand for this product, also associated with its cost, influences the accelerated growth of the poultry sector in the country.

As in other Latin American countries, Ecuadorian broiler production systems use growth-promoting antibiotics that are restricted or prohibited in the United States and the European Community. Therefore, universities linked to the productive sector have promoted research related to the obtaining and evaluation of zootechnical additives as alternatives to the use of growth-promoting antibiotics. Among the most studied additives, microbial additives stand out, formed by pure and mixed cultures of bacteria and yeast (Díaz 2014). This line of research is in correspondence with the country's development strategy until 2030, which enhances the national production of food intended for the nutrition of the people and the reduction or substitution of imports with the maximum use of national resources. The above activity thus contributes, in a sustainable and environmentally friendly way, to guaranteeing the country's food security and sovereignty.

In relation to what was previously stated, professors, researchers and students from the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Ambato, Ecuador, are working on the development of an indigenous microbial additive, which promotes an improvement in the health of birds, the increase of production, the quality of meat and, therefore, contributes to guaranteeing the food security and sovereignty of the population. Hence, the objective of this work is to highlight the most significant results of the research carried out by the group.

Development

Below, the main results of the obtaining and evaluation of an Ecuadorian microbial additive for the production of broiler chickens are presented, which have been conducted for more than a decade together with other national and foreign entities.

The microbial additive is a 48-72 h fermented, acidic (pH 3.5-4.0), reddish brown in color and pleasant smell, rich in lactic acid bacteria, yeasts, organic acids and other fermentation metabolites, which is subsequently mixed with bran flour and dried to facilitate its conservation, handling and application in broiler chicken feeding systems. This additive was characterized, chemically and microbiologically, and the response of Cobb 500 and Ross 308 chickens to including it in the diet was evaluated, in comparison with growth-promoting antibiotics or other commercial microbial additives.

One of the investigations consisted of the evaluation of three doses of the indigenous microbial additive (0.1, 0.2 and 0.3%) in the breeding of Ross 308 chickens (Gamboa 2014). The main results were that the behavior of the variables weight gain of the birds and feed conversion fluctuated according to the age of the animals (15, 36 and 50 d) and the doses under study. At the end of the breeding cycle, the values of these indicators were better in the group treated with 0.2% of the additive compared to the control (0%). Similarly, the number of dead animals and, therefore, the mortality percentage was lower in the groups treated with the additive. The economic analysis indicated an increase in income from the sale of meat (kg) and, in turn, in gross profit by increasing the applied dose.

In another study, the response of Cobb 500 chickens treated with the microbial additive (0.2%) and commercial growth-promoting antibiotics (Virginiamycin, Enramycin and Colistin Sulfate) was compared. In this case, Escobar (2017) demonstrated that there were no differences for the indicators live weight, weight gain, feed conversion and percentage of mortality between the groups of birds. Furthermore, he obtained the best benefit/cost ratio with the application of the microbial additive.

For its part, the probiotic activity of the native additive (0.2%) was compared in Ross 308 chickens with three commercial, mixed and multispecies cultures (González 2016). In this research, productive indicators were monitored during rearing and the effect of additives on the intestinal health of the birds was evaluated. It was demonstrated that the use of the indigenous additive offers advantages in terms of weight gain, feed conversion, European Efficiency Index and Profits. No differences were found in the height and width of the villi of the intestine, as well as in the depth of the Lieberkühn Crypt.

In general, the results of the research activities had an important scientific-technological and socio-economic impact. These expose the potential of the Ecuadorian additive under development and the benefits offered by its application in the production of broiler chickens; They allowed the formation of human capital and the exchange of knowledge between national and international researchers; the dissemination of information generated through graduation work and participation in national and international events; as well as contributing to increasing the availability of animal protein, which in turn contributes to the country's food security and sovereignty plan.

Conclusions

• The developing Ecuadorian microbial additive plays an important role in the production of broiler chickens and, consequently, in the availability of high-quality animal protein to contribute to the demand of the Ecuadorian population.

• The additive under development provides economic benefits for Ecuador's poultry sector and its production in greater volumes would generate significant impacts for the country.

Bibliographic references

Díaz, B.L. 2014. Evaluation of post-harvest agricultural residues in silages inoculated with native microbial preparations for feeding dairy cows in Ecuador. Ph.D. Thesis. Agrarian University of Havana-Institute of Animal Science, Mayabeque, Cuba. 189 p.

Escobar, J.E. 2017. Evaluation of a microbial culture as a growth promoter in broiler chickens. Graduation thesis. Ambato, Ecuador. 74 p.

Gamboa, D.G. 2014. Addition of a homemade microbial culture to the diet of broiler chickens. Graduation thesis. Ambato, Ecuador. 89 p.

González, I.R. 2016. Evaluation of probiotics on productive indices and morphometry of intestinal villi in broiler chickens. Graduation thesis. Ambato, Ecuador. 72 p.


Sobre el ponente

Jorge Ricardo Guerrero López

Mr. Jorge Ricardo Guerrero López

Universidad Técnica de Ambato Flag of Ecuador

Discussion

Información Práctica
Póster digital
Spanish / Español
febrero 06, 2024 5:23 p. m.
2 minutos
ALI-POSTER
Autores
Mr. Jorge Ricardo Guerrero López
Palabras clave
animal health
avicultura
bacterias lácticas
lactic bacteria
levaduras
poultry farming
probiotic
probiótico
salud animal
yeasts